Műanyagmentes hétköznapok - ennyibe kerül! - Dame.hu
Csatlakozz hozzánk

Dame.hu

Dame.hu

Műanyagmentes hétköznapok – ennyibe kerül!

műanyagmentes
>

cikkek

Műanyagmentes hétköznapok – ennyibe kerül!

Nem tudod, hogyan vágj bele a műanyagmentes hétköznapokba? Egyáltalán mennyibe is fog ez kerülni? Összeszedtem néhány hasznos gondolatot, amelyekkel egyszerűen csökkentheted az általad megtermelt műanyag szemét mennyiségét. Fontos, hogy a kormányok és a nagyvállalatok is lépéseket tegyenek – de ne várj rájuk!

A műanyag használati tárgyak és csomagolóanyagok részei az életünknek. Gondoljunk csak egy bevásárlásra, egy éttermi ebédre, vagy csak egy kerti partira, műanyag evőeszközökkel. Persze sok műanyag újrahasznosítható, ám nagy részük így is az óceánokban vagy a szeméttelepeken végzi. Vizeink fertőzöttek, hatalmas műanyagszigetek úsznak a tengereken, az állatvilág ezáltal pedig tömeges pusztulásnak indult.

Pedig sok olyan megoldás létezik, mellyel a műanyagnak legalább egy része kiváltható! Egy évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy mostantól sokkal tudatosabban fogok élni. Számtalan cikket és beszámolót elolvastam, mire megtaláltam azokat az alternatív megoldásokat, melyeket könnyedén beépíthettem a saját hétköznapjaimba is. A legjobb, hogy a segítségükkel nemcsak óvóm a környezetet, de sokat spórolok is. Személyes beszámoló következik!

Az első és egyben legfontosabb, hogy gyűjtsétek szelektíven a hulladékot! A második, hogy kerüljétek a műanyag használati tárgyakat, például így:

Bambusz fogkefe

Évente körülbelül 3.5 milliárd(!) műanyag fogkefe kerül a hulladéklerakókba, melyek kezelése, lebontása, esetleges újrafelhasználása szintén környezetszennyező. A bambusz fogkefe esetén a fogantyúhoz felhasznált bambusz egy fenntartható ökológiai lehetőség, hisz ez a növény természetes környezetében akár napi 4 métert is nő, peszticidek, herbicidek vagy műtrágyák felhasználása nélkül. Árban picit drágább, mint a hagyományos társai, viszont nem szennyezed vele az élővilágot.

Ára:

800-3000 FT

Mint minden fogkefét, ezt is ajánlott 3 hónap után lecserélni. Ámde! Ha elhasználódott, a műanyag sörtéket szedd ki egy fogóval, vagy törd le a fejet, a nyelet pedig egyszerűen komposztálhatod.

Ha pedig egy házilag könnyedén elkészíthető fogkrémet is választanál mellé, van egy tuti recept: kattints ide!

A bambusz fogkefe nyele komposztálható

A zero waste mozgalom jelentése:

A zero waste egy olyan etikusságra, gazdaságosságra és hatékonyságra törekvő mozgalom, amely útmutatóként szolgál az emberek számára, hogy életmódjukat és bevett szokásaikat aszerint változtassák meg, hogy az a fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozza. Ideális esetben a zero waste szerint minden termék eredeti funkciójára szánt idejének lejárta után egyéb használati célokra is alkalmazható.

Viszlát eldobható pohár!

Tudom, hogy egy finom csésze fekete igazi megmentő lehet a munkahelyen, ám mielőtt a kávéautomata felé rohannál, mondok valamit. Egyes adatok szerint évente nagyjából 120 milliárd pohár köt ki a szemetesben, átlagosan 11-13 perc használatbavétel után, ami hosszú távon tarthatatlan állapot. Vigyél inkább magaddal egy saját bögrét, ami mindig ott lesz, ha megkívánnál egy kis frissítőt.

Ára:

Típus és bolt függő, én 3000 FT-ért rendeltem egy internetes áruházból. Mivel sorozatfüggő vagyok, egy olyan bögrét vettem, melyből örömmel kortyolgatok a nap bármely pillanatában.

A Stranger Things című sorozat nagy kedvencem

Hajrá vászontáska!

Kényelmes, környezetkímélő, sőt mostanában egyre divatosabb is. A legjobb, hogy bárhová magammal vihetem, csak bedobom a táskámba és már mehet is a vásárlás. Ha összekoszolódik, csak gyorsan kiöblítem, és máris újrahasználható. Egy kimutatás szerint Magyarországon egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy.

A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80%-át Európában használjuk, az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. A kidobott zacskók akár 200-1000 évig szennyezhetik a bolygónkat!

Gondolj bele, ha lemondasz ezekről a pici zacskókról és a jövőben inkább a vászontáskát választod, már mennyit tettél egy szebb jövőért.

Ára:

300FT-tól – típus és bolt függő

A sajátomat 300FT-ért vettem, rögtön beleszerettem, már csak a mintája miatt is.

Le a légfrissítőkkel!

A légfrissítők gyártásukkor és használatukkor is szennyezik a környezetet. A termékekben lévő egészségkárosító anyagok a környezetre nézve is veszélyesek. Az illékony szerves szennyezők károsítják az állatokat is, elősegítik a mérgező, növényzetet is károsító talajközeli ózon képződését. A füstölők szállóport juttatnak a levegőbe. Mesterségesen illatos gyertyák és légfrissítők helyett természetes illatosítókkal (levendulával, virágokkal) frissítsd a levegőt. Én például készítettem egy házi légfrissítőt, mindössze néhány olcsó hozzávalóból.

Ára:

1000FT

Az a jó benne, hogy ha el is fogy, töltheted újra, nem kell semmit sem vásárolnod hozzá, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

Útmutató lépésről lépésre:

Hozzávalók:
– 0,5 literes műanyag flakon (akár egy üdítős palack)
– spray-fej
– 70%-os gyógyszertári etil alkohol
– citromfűolaj (de lehet például virág vagy gyümölcsös illatú olaj is)

Elkészítés:
A tisztára mosott flakont tegyünk majdnem tele vízzel, majd 1-2 evőkanál alkoholt öntsünk óvatosan a víz tetejére. Fontos, hogy a folyadékot ne keverjük el, hanem közvetlenül az alkoholra cseppentsünk néhány csepp illóolajat. Az oldatból elég lesz csak 1-2 spriccelésnyit a levegőbe juttatni, és máris kellemes és friss illat árad majd az egész szobában.

+1

Mondj nemet a szívószálra! Felesleges pazarlás öt perc élvezetért, pláne, hogy soha nem bomlik le teljesen. Ha nem tudsz lemondani róla, használj tartós, elmosható fém vagy üveg szívószálat.

Ára:

600-3000FT – típus és bolt függő

Hidd el, ha már kettőt megfogadsz a felsoroltak közül, már sokat tettél a jövőért!

Még cikkek

Iratkozz fel hírlevelünkre

Kérjük válaszd ki a következőket:

Fel
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!